16 Sep
Brahma Potârnichiu

     Denumirea rasei brahma vine de la râul Brahmaputra din India și se consideră că rasa a fost dezvoltată în Statele Unite din găina cu pene pe picioare numită Shanghai (în prezent cunoscută drept Cochins) ce a fost importată din China în New York în anul 1846. 

     Istoric: Găinile brahmapotârnichiu sunt folosite atât pentru ouă cât și pentru carne. Media ouălelor depuse este de 3 pe săptămână, acestea fiind de culoare maronie. Va continua să facă ouă și pe perioada iernii.

     Caracteristici fizice: Standardul rasei brahma potârnichiu este cel al unei păsări mari și pufoase. Când stă în picioare, are linia spatelui aproape orizontală. Când este într-o postură relaxată este rotundă și pufoasă, cu pene pe picioare și pare că nu are gât. Are o coada scurta și creastă, ciocul și obrajii de culoare roșie. Standardul american recunoaște trei varietăți ale rasei brahma: cea cu penajul deschis la culoare, închis la culoare și galben. Găina brahma cu penajul deschis la culoare este preponderent albă și coada neagră. Cocoșul din aceasta varietate este crestat cu negru. Varietatea de găini brahma de culoare închisă are cea mai mare diferență de culoare dintre mascul și femelă. Găina brahma este de culoare gri închis în timp ce cocosul este alb cu negru și coada neagră. Cu toate acestea, în toata lumea au fost create noi variante de culoare ale găinii brahma: negru, albastru, potârnichiu, barat, argintiu, auriu, crem și multe altele.

     Hrana: Exemplarele din rasa brahma potârnichiu mănâncă aproape orice pot prinde și înghiții. Vor mânca inclusiv pietriș mărunt pentru a ajuta digestia. Pentru că au o dietă naturală, aceasta le face ușor de hrănit ca animale de companie. Exemplarele care zburdă libere prin curte își vor găsi singure hrana, săpând după insecte, melci și vor devora plantele mici și frunzele. Pentru găinile brahma potârnichiu care nu au această posibilitate, hrana din comerț este potrivită și poate fi suplimentată de legume și fructe. Vor mânca fericite limacșii și melcii. Le poți da coji de stridii sau scoici pentru un surplus de calciu. Pietrișul nu este necesar în cazul în care sunt hrănite cu produse din comerț. Apa proaspătă trebuie sa fie disponibilă tot timpul în adăpostul păsărilor brahma potârnichiu

     Mediu de viață: Găinile din rasa brahma potârnichiu suportă atât temperaturile scăzute cât și cele ridicate și nu sunt bune zburătoare, deci adăpostul nu trebuie să fie neapărat înalt.

     Sănătate și puncte vulnerabile: Ca toate rasele de găini cu picioarele acoperite, păsările brahma potârnichiu pot dezvolta acarieni. Aceștia pot intra sub pielea de pe picioare și sug sângele, de aceea este important să verifici în fiecare lună găinile pentru a te asigura că sunt sănătoase. Dacă observi că pielea a devenit uscată, atunci ai un caz de acarieni. Pentru a trata, poți lua ulei de gătit și îl freci pe picioarele găinilor brahma potârnichiu. Va sufoca acarienii și va hidrata picioarele găinii. Dacă lași găina brahma potârnichiu să meargă pe zăpădă, atunci e bine de știut că există riscul de a-i degera degetele de la picioare. Ideal ar fi ca aceasta să stea doar pe pământ uscat, însă dacă acest lucru nu este întotdeauna posibil, atunci trebuie sa-i verifici picioarele zilnic în perioada de iarna. Dacă observi orice bulgăre de zăpadă care s-a format la picioarele găinii brahma potârnichiu, trebuie sa le îndepărtezi neapărat pentru a preveni degerarea degetelor. Pentru că găina brahma potarnichiu este foarte pufoasă, poate avea probleme în a-și menține penajul curat. Rasa brahma potârnichiu dezvoltă des acarieni sau păduchi. Asigură-te că aceasta are la dispoziție o gaură cu praf și verifică-i penajul o dată pe lună. Dacă observi păduchi sau alți dăunători, poți folosi un pesticid care nu afectează sănătatea păsărilor. 

     Comportament: Găinile brahma potarnichiu sunt prietenoase și animale de companie foarte bune. Cocoșii sunt calmi si liniștiți cu oamenii. Nu sunt timide sau ușor de speriat și sunt foarte potrivite pentru copii. Rasa brahma potarnichiu poate fi ușor de îmblânzit de oricine. Îmblânzirea ar trebui să înceapă încă de la primele zile de la ieșirea din găoace, pentru ca ulterior va fi mai greu de pus mâna pe ele.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.